United StatesChange Country

Take the Quiz: International Payment Trends in 2018

By Megan Doyle

Widespread innovation in international payments was a key theme of 2018. As real-time payment systems are introduced, mobile payment services grow, and the use of cryptocurrencies and blockchain technology expands to impact more industries, finance professionals are keeping a close eye on these and other major changes.

Test your smarts and stay up to date on the latest changes by taking the following 10-question quiz, which recaps some of the major global payment trends of 2018.

1. True or False: Global virtual payment solutions are expected to replace physical payment cards by 2022.

 

ANSWER: False. While the use of physical cards is diminishing as the adoption of innovative virtual payment systems accelerates, that doesn’t mean physical card use will slow to a halt. In fact, an increase in worldwide financial literacy is leading to more payment card usage. Global acceptance of both physical and virtual cards is expected to grow by 40 percent over the next several years.

 

2. Which obstacle is slowing adoption of faster, easier cross-border payments technologies?

 

a) Foreign exchange rates
b) Lack of payment systems interoperability
c) Incessant fraud
d) Language barriers

 

ANSWER: B. A lack of interoperability between cross-border payment systems continues to make it difficult to link payment systems for international transactions. Experts say that interoperable systems would improve the efficiency of cross-border payments even more.

 

3. Which international real-time gross settlement system uses Blockchain and messaging to greatly enhance the speed of cross-border payment transactions?

 

a) The Clearing House’s Real-Time Payments (RTP) System
b) SWIFT GPI
c) Ripple xCurrent
d) New Payments Platform (NPP)

 

ANSWER: C. While all of the above choices are viable real-time payment platforms, Ripple's xCurrent is the only internationally focused blockchain-based system. SWIFT gpi is a global platform but runs on its own SWIFT network service, whereas the Clearing House's RTP System and Australia’s NPP can transact only in their own domestic currencies.

 

4. In 2018, which of the following countries opened its market to let foreign payment card companies provide mobile payment services?

 

a) U.S.
b) India
c) Australia
d) China

 

ANSWER: D. Already a leader in mobile payment services, China opened the door for foreign payment card companies, a move that could make it easier for U.S.-based small businesses to trade in China.

 

5. Which innovative Fintech solution aims to help small and midsize businesses maintain cash flow when waiting to receive late or delayed B2B payments?

 

a) Blockchain- and AI-based invoice financing
b) Real-time payment systems
c) Payment platforms such as SWIFT GPI and Ripple
d) All of the above

 

ANSWER: A. Fintechs are introducing services that use blockchain and artificial intelligence to help businesses, especially SMEs, sell outstanding invoices to a third party or obtain financing based on the money they’re owed. Meanwhile, new “smart” technologies could make it easier for SMEs to assess risk while speeding up the settlement process.

 

6. Which of the following technologies are expected to help streamline retail payments?

 

a) Bluetooth Low Energy (BLE)
b) NFC radio technology
c) “Invisible” payment apps
d) All of the above

 

ANSWER: D. All these technologies are starting to change retail transactions. NFC, a close-proximity wireless technology, allows consumers to make payments with a tap of a smart device. Meanwhile, “invisible” solutions such as BLE and smartphone apps let users simply walk out of a restaurant or store while their phone does the payment work.

 

7. True or False: Biometric authentication systems for mobile commerce aren’t expected to take off anytime soon because they are extremely costly, slow, and susceptible to fraud.

 

ANSWER: False. Biometric systems such as fingerprint scanning, iris scanning, and facial recognition are becoming more reliable and harder to fool, and they’re already being used by some consumers in place of conventional password authentication.

 

8. Which of the following countries does not yet officially offer a real-time payment solution?

 

a) Mexico
b) Australia
c) Canada
d) None of the above

 

ANSWER: C. Payments Canada plans to officially deliver its Real-time Payment Rail (RTR) solution by the end of 2019. Australia introduced its New Payments Platform (NPP) in 2018, while Mexico’s Sistema de Pagos Electrónicos Interbancarios (SPEI) has been in effect for about 14 years.

 

9. Which method of payment fraud prevention uses risk-scoring algorithms to quickly analyze high volumes of transactions and detect fraud in real time?

 

a) Multi-factor authentication
b) Sender Policy Framework (SPF)
c) Card-Not-Present (CNP)
d) Machine learning-based systems

 

ANSWER: D. Payment systems that incorporate machine learning teach themselves how to detect fraudulent activities automatically, rather than rely on sets of rules to score each new transaction. That lets them adapt faster to ever-changing fraud tactics while speeding up approvals.

 

10. True or false: Despite Bitcoin’s popularity, it may not be the most viable option for making international payments.

 

ANSWER: True. Bitcoin may be the “tallest tree in a forest of cryptocurrencies,” but its comparatively slow and costly payments protocol may make it hard to scale for the high transaction volumes often associated with international payments. Established cryptocurrencies that may be a better fit include Litecoin, Ethereum, Ripple, and Dash.

 

The

Takeaway:

These quiz results show that import-export trade continues to grow easier thanks to the rise of global cross-border payments technologies that are simplifying and accelerating payments processes, but these technologies are still at an early stage of deployment and still face multiple challenges.

Megan Doyle - The Author

The Author

Megan Doyle

Megan Doyle is a business technology writer and researcher based in Wantagh, NY, whose work focuses primarily on financial services technology.

Related Articles

What Are the Reasons Businesses Send Money Abroad?
Banking Study Highlights Need for Diverse Cross-Border Payment Services
ISO 20022 Begins Delivering Value in International Payments

Make International Payments

Existing FX International Payments customers log in here