Kortinhaltijan yksityisyyden suojaa koskevat tietosuojakäytäntömme

Mikä tämä asiakirja on?

American Express® on sitoutunut suojelemaan yksityisyyttäsi. Haluamme kertoa sinulle, kuinka keräämme, käytämme, jaamme ja säilytämme tietojasi sekä mitä valintamahdollisuuksia sinulla on halutessasi käyttää tuotteitamme tai palvelujamme. 

Tässä tietosuojakäytännössä kuvaamme, kuinka American Express rekisterinpitäjän roolissaan kerää, käyttää, jakaa ja säilyttää sinua koskevia tietoja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/679, päivätty 27.4.2016, (yleinen tietosuoja-asetus) puitteissa. Tietosuojavastaavan yhteystiedot mainitaan kappaleessa Kyselyt tai valitukset. 

Jos olet tekemisissä kanssamme verkossa, osoitteessa americanexpress.fi on erillinen online-tietosuojakäytäntö, jossa kuvataan, kuinka keräämme, käytämme, jaamme ja säilytämme sinua koskevia tietoja siinä yhteydessä. Tämän tietosuojakäytännön puitteissa kerättyä tietoa käytetään yhdessä verkosta kerättyjen sinua koskevien tietojen kanssa. Näin ollen pyydämme, että huomioit myös online-tietosuojakäytännön. 

Teemme aika ajoin muutoksia tähän tietosuojakäytäntöön. Muutoksen luonteesta riippuen ilmoitamme muutoksista kirjallisesti tai verkkosivuillamme osoitteessa americanexpress.fi.

Kerättävät tiedot

Tässä tietosuojakäytännössä kuvataan, kuinka me (ja palveluntarjoajamme) keräämme, käytämme, jaamme ja säilytämme sinua koskevia tietoja. Keräämämme tiedot riippuvat siitä, mitä tuotteita tai palveluja pyydät saada käyttöösi tai käytät. Keräämme sinua koskevia henkilötietoja seuraavista lähteistä: 

  • korttitilin hakemuslomake ja muut meille toimittamasi asiakirjat, 
  • kun haluat käyttää tuotteitamme, tavaroitamme tai palvelujamme (esim. kun käytät korttiasi maksaessasi kauppiaille, käytät pankkiautomaattia, käytät Lifestyle-palvelua tai varaat matkan kauttamme), 
  • tarkistukset luottotietolaitoksilta, sisältäen (soveltuvin osin) henkilö- ja yritystiedot (lisätietoja on kappaleessa Luottotietolaitokset ja Petosten ehkäiseminen), 
  • ottaessasi meihin yhteyttä ja käyttäessäsi tiliäsi (esim. palvelupuheluiden aikana annetut puhelinnumerot), 
  • kaikki tutkimukset, kyselyt ja kilpailut, joihin osallistut tai vastaat, sekä kaikki markkinointitarjoukset, joihin rekisteröidyt, ja 
  • kolmannet osapuolet, kuten markkinointiluettelot, jotka hankimme laillisesti yhteistyökumppaneilta.

Tietojen käyttö

Käytämme henkilötietojasi seuraavasti: (i) kun sopimuksen täytäntöönpano tai laissa säädetyn velvoitteen noudattaminen sitä vaatii (esim. riskienhallintaselvitys, joka rahoituslaitosten on suoritettava ennen korttitilien hyväksymistä), (ii) oikeutettujen etujemme, kuten oikeusvaateiden laatimiseen, esittämiseen tai puolustamiseen, petoksen ehkäisemiseen ja/tai tuotteidemme tai palvelujemme parantamiseen tai (iii) suostumuksellasi markkinointitarkoituksiin. Täsmällisemmin, käytämme henkilötietojasi seuraaviin tarkoituksiin: 

  • toimittaaksemme tuotteita ja palveluja, mukaan lukien: 
    • kortti-, tili- tai muun tuotteen hakemuksen käsittely, sisältäen päätöksen hakemuksesi hyväksymisestä, 
    • olemassa olevien tiliesi käsittely, kuten yksittäisten maksutapahtumien hyväksyntä, 
    • tiedottaminen sähköpostitse, tekstiviesteillä tai muilla sähköisillä menetelmillä koskien tilejäsi, käyttämiäsi tuotteita ja palveluja ja kertoaksemme niihin liittyvistä uusista ominaisuuksista ja eduista, • käyttämiesi tuotteiden tai palvelujen ohessa tarjottujen etujen ja vakuutusten hoitaminen ja käsittely, 
    • lähettämiisi kysymyksiin sekä pyyntöihin vastaaminen 
  • American Express -konserniin kuuluvien yritysten ja yhteistyökumppaniemme tuotteiden ja palveluiden mainostaminen ja markkinointi, sisältäen: 
    • mieltymyksiesi mukaan räätälöidyn sisällön esittäminen 
    • uusia tuotteita tai palveluja kohtaan osoitetun kiinnostuksen arvioiminen 
    • markkinointiviestien ja tarjousten lähettäminen (postitse, sähköpostitse, puhelimitse, tekstiviestitse, internetin kautta tai muulla sähköisellä menetelmällä) koskien tuotteita ja palveluita, joista saatat olla kiinnostunut tai jotka ovat samankaltaisia nykyisten American Express -tuotteittesi ja -palvelujesi kanssa, 
  • tuotteidemme ja palvelujemme parantamiseksi tehtävät tutkimukset ja analyysit, joiden tavoitteena on: 
    • ymmärtää paremmin asiakkaitamme ja heidän tarpeitaan, mieltymyksiään ja käytöstään, 
    • mainostemme, kampanjoidemme ja tarjoustemme tehokkuuden analysointi, 
    • suorittaa testauksia (turvallisuuden varmistamiseksi ja järjestelmien päivittämisen yhteydessä) tietojenkäsittelyn, verkkosivujen hallinnan ja IT-järjestelmien tueksi ja kehittämiseksi, 
    • tarjota mahdollisuus antaa palautetta arvioimalla ja luokittelemalla tuotteitamme ja palvelujamme ja yhteistyökumppaniemme tuotteita ja palveluja, 
    • analysoida tietoa, tuottaa tilastollisia tutkimuksia ja raportteja, 
    • yhdenmukaisten palvelutasojen (mukaan lukien henkilöstön koulutus) ja tilitoimintojen takaaminen puhelujen valvonnan ja/tai nauhoituksen avulla meidän tai palveluntarjoajiemme toimesta, 
  • petos- ja turvallisuusriskien käsittely (automaattisen käsittelyn ja/tai manuaalisten tarkastusten avulla), esimerkiksi: 
    • yksittäisten maksutapahtumien tarkastus ja hyväksyntä, mukaan lukien digitaalisten kanavien kautta tekemäsi maksutapahtumat, 
    • tunnistaaksemme ja estääksemme petoksia ja rikollisia toimintoja, 
    • taataksemme tietojesi turvallisuuden, 
    • riskienhallintakäytäntöjen, mallien ja menettelytapojen kehittäminen ja määrittäminen hakemuksille ja asiakastileille perustuen hakemuksesi tietoihin tai liittyen luottokelpoisuuteesi ja tilihistoriaasi (soveltuvin osin) 
    • lakien ja määräysten noudattaminen, mukaan lukien oikeudellisten vaateiden laatiminen, esittäminen tai puolustaminen sekä avustaminen riidanratkaisussa, 
  • kortti-, tili- tai muun tuotteen hakemuksen arviointi ja käsittely tai yksilöllisten tarjousten tuottaminen (automaattisen käsittelyn ja/tai manuaalisten tarkastusten avulla), mukaan lukien: 
    • auttaa meitä ymmärtämään paremmin taloudellista tilannettasi ja käyttäytymistä voidaksemme arvioida miten käsittelemme olemassa olevia tilejäsi ja mitä muita tuotteita tai palveluja voimme tarjota sinulle, ja 
    • tiedottaminen ja tietojen vaihto luottotietoyritysten ja vastaavien toimijoiden sekä valvontaviranomaisten kanssa (lisätietoja on kappaleessa Luottotietoyritykset ja petosten ehkäiseminen).

Tietojen jakaminen

Emme jaa henkilötietojasi millekään muille kuin alla mainituille tahoille. Voimme jakaa henkilötietosi ainoastaan suostumuksellasi tai lain vaatiessa ja salliessa, esimerkiksi: 

  • luottotietoyrityksille ja muille vastaaville toimijoille taloudellisen tilanteesi raportoimiseksi tai selvittämiseksi (lisätietoja kappaleessa Luottotietoyritykset ja Petosten ehkäiseminen), 
  • valvontaviranomaisille, tuomioistuimille ja valtion viranomaisille oikeusjärjestyksen, oikeudellisten vaatimusten, viranomaisvaatimusten ja viranomaispyyntöjen noudattamiseksi, 
  • perintätoimistoille ja ulkopuolisille lakimiehille tilisi velkojen perimiseksi 
  • palveluntarjoajillemme, valvontaviranomaisille, tuomioistuimille, valtion viranomaisille ja kolmansille osapuolille, kuten pankillesi, käyttämällesi rahoituslaitokselle ja muiden maksukorttien myöntäjille, 
  • American Express -konsernin sisällä, 
  • palveluntarjoajillemme, jotka tuottavat palveluja meidän lukuumme ja auttavat meitä tilisi hallinnoinnissa ja/tai liiketoiminnassamme, 
  • yhteistyökumppaneillemme tarjotaksemme, räätälöidäksemme tai kehittääksemme tuotteita ja palveluja joko yhdessä tai erikseen (emme kuitenkaan jaa yhteystietojasi näille kumppaneille, jotta ne voisivat ilman suostumustasi itsenäisesti markkinoida sinulle omia tuotteitaan tai palvelujaan). Saatamme kuitenkin suostumuksellasi lähettää tarjouksia niiden puolesta. Huomaa, että jos päätät hyväksyä tarjouksen ja sinusta tulee yhteistyökumppanimme asiakas, se voi itsenäisesti lähettää sinulle markkinointiviestejä Tällöin sinun tulee tutustua kyseisen yrityksen tietosuojakäytäntöön ja ilmoittaa sille erikseen, jos haluat kieltäytyä vastaanottamasta siltä viestejä, 
  • mille tahansa hyväksymällesi osapuolelle, mukaan lukien kanta-asiakkuuskumppanit, joita liität Membership Rewards -tiliisi (mikäli se on mahdollista) ja korttituotteestasi riippuen, kaikille korttiisi liittyvien etuohjelmien tarjoajille, joiden palveluihin haluat rekisteröityä, ja 
  • kenelle tahansa, jolle siirrämme tai määräämme sopimusoikeutemme.

Rinnakkaiskortinhaltijat

Ennen kuin annat meille mitään henkilötietoja, jotka liittyvät toiseen henkilöön, mukaan lukien rinnakkaiskortinhaltijat, pyydä kyseistä henkilöä lukemaan tämä tietosuojakäytäntö ja vahvistamaan suostumuksensa jakaa tietonsa American Expressin ja muiden tässä tietosuojakäytännössä kuvattujen kolmansien osapuolten kanssa. 

Tämän tietosuojakäytännön ehdot koskevat kaikkia rinnakkaiskortinhaltijoita, jotka olet liittänyt tiliisi. Kun olet hakenut rinnakkaiskorttia: 

  • käytämme rinnakkaiskortinhaltijan tietoja hänen hakemuksensa käsittelyyn ja hyväksymiseen, tilin käsittelyyn sekä laissa säädetyn velvoitteen noudattamiseen, ja 
  • rinnakkaiskortinhaltijan on mahdollisesti annettava meille henkilötietojasi henkilöllisyytesi tunnistamiseksi, kun hän ottaa meihin yhteyttä koskien kortin aktivointia tai käyttöä, rekisteröityy online-palveluihimme ja käyttää uusia tai päivitettyjä palveluja ja etuja. 
Rinnakkaiskortinhaltijoiden ei sallita tehdä mitään muutoksia mihinkään henkilötietoihisi, paitsi jos olet antanut meille suostumuksesi siihen.

Luottotietoyritykset ja petosten ehkäiseminen

Vaihdamme henkilötietojasi luottotietoyritysten, petoksen estämiseen erikoistuneiden yritysten kanssa sekä valvontaviranomaisten kanssa. Saatamme saada näiltä tahoilta sinua koskevia henkilötietoja, mukaan lukien soveltuvin osin tietoja yrityksistä, joissa olet mukana (mukaan lukien tietoja muista johtajista tai yrityskumppaneista). Näissä tarkoituksissa sinun katsotaan olevan taloudellisesti yhteydessä tällaisiin henkilöihin (”talouskumppanit”), ja sinua arvioidaan viitaten heidän ”liitännäistietoihinsa”. 

Kun lähetät hakemuksen 

Kun haet korttia tarkistamme aina luottotietoyritykseltä että antamasi kotisoite on sama, kuin rekisteröity osoitteesi. Jos haet yrityskorttia tarkistamme myös yrityksesi tiedot. Luottotietoyritys säilyttää tietoja yrityksestäsi ja sen omistajista ja saattaa luoda tietueen yrityksesi nimestä ja osoitteesta sekä sen omistajista, jos sellaista ei ole valmiina. 

Tilisi elinkaaren aikana 

Saatamme tarkistaa aika ajoin tietosi luottotietoyritykseltä avustaaksemme tilisi käsittelyssä. Jos kyseessä on yrityskortti tämä sisältää talouskumppaneittesi liitännäistietueisiin tutustumisen. Mikään muu organisaatio ei näe näitä hakuja eikä voi käyttää niitä arvioidakseen luottokelpoisuuttasi. Suoritamme lisää luottotietotarkistuksia, jos sinulla on tiliisi kohdistuvaa velkaa. Saatamme ilmoittaa luottotietoyritykselle tilisi sen hetkisen saldon ja saatamme ilmoittaa heille, jos korttitili perutaan maksamattoman velkasaldon vuoksi. He tallentavat nämä tiedot henkilökohtaiseen ja yritysluottotiedostoosi (soveltuvin osin), ja ne saatetaan jakaa muiden organisaatioiden kanssa, kun tarkoituksena arvioida sekä sinun että sinuun taloudellisesti yhteydessä olevien osapuolten tekemiä hakemuksia rahoitus- ja muille luottolaitoksille, muissa riskienhallintatarkoituksissa sekä petosten ehkäisemiseksi ja velallisten jäljittämiseksi. Lyhennysten laiminlyönti saattaa heikentää luottokelpoisuuttasi. Luottotietoyritysten kanssa jaetut tiedot pysyvät arkistossa 2 vuotta, minkä jälkeen ne poistetaan riippumatta siitä oletko maksanut velkasi tai jättänyt maksamatta. 

Analysoimme henkilötietosi, jotta voimme auttaa tilisi käsittelyssä ja ehkäistä petoksia ja muita rikollisia toimia. Me ja muut organisaatiot saatamme käyttää henkilötietojasi petosten ja rahanpesun ehkäisemiseen esimerkiksi, kun: 

  • tarkistamme vakuutuksiin, luottoihin sekä luotto- tai muihin järjestelyihin liittyvien hakemusten tietoja, 
  • käsittelemme luottoja, luottoihin liittyviä tilejä tai järjestelyjä ja vakuutussopimuksia, 
  • perimme velkoja tai 
  • tarkistamme kaikkiin vakuutustyyppeihin liittyvien hakemusten, ehdotusten ja vaatimusten tietoja.

Kansainvälinen tiedonsiirto

Käsittelemme, siirrämme ja käytämme henkilötietojasi järjestelmissämme Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolella, kuten Yhdysvalloissa (missä pääasialliset palvelinkeskuksemme sijaitsevat) harjoittaaksemme liiketoimintaamme, käsitelläksemme ulkomaisia maksutapahtumia, hallinnoidaksemme tiliäsi sekä tarjotaksemme sinulle tuotteita ja palveluja. 

Riippumatta siitä, missä käsittelemme tietojasi, pyrimme asianmukaisella tavalla varmistamaan tietojesi riittävän suojaustason EU:n ulkopuolella, myös Yhdysvalloissa, joissa tietosuojalait eivät mahdollisesti ole yhtä kattavia kuin EU:ssa. 

Huomioi, että tiedonsiirrot American Express -konsernin sisällä tehdään noudattaen sitovia sisäisiä sääntöjämme. Lisätietoja on Tieto- ja yksityisyydensuojaa koskevissa periaatteissamme, jotka on esitetty verkkosivuillamme.

Turvallisuus

Käytämme organisatorisia, hallinnollisia, teknisiä ja fyysisiä toimenpiteitä varmistaaksemme henkilötietojesi turvallisuuden ja auttaaksemme tietojesi nopeassa, täsmällisessä ja täydellisessä käsittelyssä. Edellytämme palveluntarjoajien turvaavan henkilötietosi ja käyttävän henkilötietojasi ainoastaan kuvaamiimme tarkoituksiin.

Tietojen säilyttäminen

Säilytämme henkilötietojasi vain niin kauan kuin niitä tarvitaan tuotteidemme ja palvelujemme toimittamiseksi, mikäli tietoja ei tule säilyttää pidempään lain tai määräysten mukaan tai oikeustapauksia ja viranomaisselvityksiä varten. Esimerkiksi, American Express säilyttää henkilötietojasi kuusi (6) vuotta tilin sulkemisen jälkeen kirjanpitosäädösten vuoksi. Jos tililläsi on maksuhäiriöitä ja saldo on maksamatta tai selvittämättä, saatamme säilyttää näitä tietoja hyvien lainakäytäntöjen ja riskienhallinta- ja perintäkäytäntöjemme mukaisesti pidempään, ja ne huomioidaan, jos haet American Express -tuotteita myöhemmin. 

Kun henkilötietosi eivät ole enää välttämättömiä liiketoimintamme tai laista tai viranomaisista johtuvan tarpeen vuoksi, tuhoamme nämä tiedot turvallisesti noudattaen kohtuullisia toimenpiteitä tai muutamme ne pysyvästi tunnistamattomiksi. Lisätietoja tietojen säilytyskäytännöistämme saa tietosuojavastaavaltamme – katso kappale Kyselyt tai valitukset.

Pääsy tietoihisi

Kannustamme sinua tarkistamaan säännöllisesti, että kaikki hallussamme olevat henkilötietosi pitävät paikkansa ja ovat ajan tasalla. Jos uskot, että jotkut hallussamme olevat sinua koskevat tiedot ovat epätarkkoja tai puutteellisia, pyydämme sinua soittamaan kortin kääntöpuolella olevaan numeroon, jotta voimme korjata tai poistaa nämä tiedot arkistoistamme. Voit myös ottaa yhteyttä tietosuojavastaavaamme – katso kappale Kyselyt tai valitukset. Kaikki virheelliset ja puutteelliset tiedot korjataan mahdollisimman pian.

Oikeutesi

Sinulla on oikeus nähdä, päivittää, poistaa, muuttaa tai korjata henkilötietosi. Täsmällisemmin, sinulla on oikeus: 

  • peruuttaa meille antamasi lupa henkilötietojesi käyttöön milloin tahansa, kun käsittelymme perustuu käyttäjän suostumukseen, 
  • rajoittaa henkilötietojesi käyttöä ja/tai estää sen, 
  • pyytää manuaalista tarkistusta tietyille automatisoiduille käsittelytoimenpiteille, mikäli niillä on vaikutusta lakisääteisiin tai muihin sopimusperusteisiin oikeuksiisi ja 
  • pyytää kopio hallussamme olevista henkilötiedoistasi

Jos haluat käyttää mitään oikeuttasi tai jos sinulla on kysyttävää siitä, miten käsittelemme henkilötietojasi, voit ottaa yhteyttä tietosuojavastaavaan – katso kappale Kyselyt tai valitukset. Sinulla on myös oikeus ottaa suoraan yhteyttä tietosuojavaltuutetun toimistoon osoitteessa tietosuoja.fi/fi/index/yhteystiedot.

Markkinointiviestintää koskevat valinnat

Voit valita haluamasi markkinointiviestintäkanavan, eli haluatko vastaanottaa esimerkiksi suoramarkkinointia postitse, sähköpostitse, tekstiviestitse tai puhelimitse. Jos haluat peruuttaa American Express -konsernille antamasi markkinointiluvan, suosittelemme että siirryt osoitteeseen americanexpress.fi, kirjaudut sisään ja päivität markkinointilupavalintasi. Voit myös halutessasi ottaa yhteyttä tietosuojavastaavaamme – katso kappale Kyselyt tai valitukset. Jos et halua saada meiltä markkinointikommunikaatiota, kunnioitamme päätöstäsi. 

Huomaa, että jos päätät perua markkinointiluvan, se voi vaikuttaa tiettyihin valitsemiasi tuotteita ja palveluita koskeviin tarjouksiin. 

Saatamme ottaa sinuun yhteyttä varmistaaksemme, että hallussamme olevat markkinointilupavalintasi ovat ajan tasalla. Lisäksi lähetämme sinulle edelleen tiedotteita, jotka koskevat tilisi ylläpitoa, pyyntöjesi toteuttamista tai niiden kampanjoiden tai ohjelmien käsittelyä, joihin olet osallistunut.

Kyselyt tai valitukset

Jos sinulla on kysyttävää tästä tietosuojakäytännöstä tai tavasta, jolla tietojasi käsitellään, tai haluat esittää valituksen tai käyttää oikeuksiasi, soita Asiakaspalveluumme numerossa 09 6132 0400 (avoinna ma–pe 9–18) tai ota yhteyttä tietosuojavastaavaamme osoitteella DPO-Europe@aexp.com. Voit myös lähettää postia osoitteella 00070 American Express.

Sanasto

American Express (me, meidän, meitä) – American Express Services Europe Limited, kuten tämän tietosuojalausunnon alussa mainitaan. 

American Express -konserni – American Express -yhtiön kaikki sivuliikkeet ja tytäryhtiöt, osakkuusyhtiöt, yhteisyritykset sekä sen omistamat ja hallinnoimat yritykset. 

Yhteistyökumppani – kolmas osapuoli, jonka kanssa harjoitamme liiketoimintaa ja jonka kanssa meillä on sopimussuhde, kuten käsittelijät, toimittajat, jakelukumppanit, vakuutus- ja matkapalveluiden tarjoajat sekä tahot, jotka hyväksyvät American Express -kortin ostamiesi tavaroiden/palveluiden maksuvälineeksi (eli Jäsenliikkeet). 

Henkilötiedot – kaikki tunnistettuun tai tunnistettavissa olevaan luonnolliseen henkilöön liittyvät tiedot, kuten nimi, osoitteet, puhelinnumero ja sähköpostiosoite sekä muut henkilöä koskevat tiedot, kuten demografiset tiedot ja maksutapahtumiin liittyvät tiedot.

Palveluntarjoaja – jälleenmyyjä, kolmas osapuoli ja/tai yritys, joka tuottaa palveluja tai harjoittaa liiketoimintaa meidän lukuumme, kuten painotöitä tai postitusta, tai suorittaa muita viestintäpalveluita (sähköposti, suoramainonta jne.), harjoittaa markkinointia, tietojenkäsittelyä ja ulkoistettua teknologiaa, huoltoa, perintää, mainosten käsittelyä, tilintarkastusta, konsultointia ja ammattilaisneuvontaa. 

Rinnakkaiskortinhaltija – toinen henkilö, jonka olet valtuuttanut käyttämään tiliisi liitettyä rinnakkaiskorttia.




EU-malli/Suomenkielinen versio/Merkitty lokalisointia varten
Päivitetty: 22.2.2018

undefined