Vanliga frågor och svar

Här hittar du svaren på dina vanligaste frågor

Så här läser du fakturan för ett kreditkort

Klicka på bilden och se filmen

Så här läser du fakturan för ett betalkort

Klicka på bilden och se filmen

SAS och EuroBonus

Hur når jag upp till min 50% poängrabatt på en EuroBonus-resa?

SAS Classic: När du spenderat 100 000 kronor under ett kalenderår får du möjlighet att boka en resa med 50% poängrabatt inom Europa med SAS.

SAS Premium: När du spenderat 150 000 kronor under ett kalenderår får du möjlighet att boka en resa med 50% poängrabatt inom inom hela världen med SAS eller Star Alliance.

SAS Elite : När du spenderat 150 000 kronor under ett kalenderår får du möjlighet att boka en resa med 50% poängrabatt inom hela världen med SAS eller Star Alliance. Spenderar du totalt 300 000 kronor under kalenderåret får du ytterligare en 50% poängrabatt.

Hur länge är min 50% poängrabatt på en EuroBonus-resa giltig?
När du fått din 50% poängrabattsresa måste resan bokas inom nästkommande kalenderår. Denna period kan inte förlängas. Dock kan själva resan ske efter denna period. Läs mer om 2 för 1-förmånen här

Hur bokar jag min 50% poängrabatt på en EuroBonus-resa?
Om du vill flyga med SAS så bokar du din resa enklast på SAS.se. Om du vill flyga med Star Alliance eller boka en resa för ett större sällskap än två personer så bokar du din resa genom att ringa 018-480 9167 (mån-fre 9-17). Läs mer om 2 för 1-förmånen här

Varför ser jag så lite EuroBonus-poäng på Ditt Konto?
Dina intjänade EuroBonus-poäng förs över till ditt EuroBonus-konto en gång i månaden, det som står som "Autosweep" på ditt Kontoutdrag. Poängsaldot som visas på Ditt Konto är de poäng du tjänat in sen förra poängöverföringen. Du kan se ditt fullständiga poängsaldo på sas.se/eurobonus.

Varför kan jag inte se min 50%-poängrabatt på SAS.se?
När du är inloggad på www.sas.se och bokar en resa för poäng (Bästa pris) kommer din 50 % poängrabatt att synas högst upp i bokningsflödet. Tänk på att du enbart kan boka online när det är en resa för maximalt två personer med SAS. Vill du boka med Star Alliance och/eller boka för fler personer behöver du ringa 018-480 9167 (mån-fre 9-17).

Varför ser jag inte medlemsnivå eller medlemsnummer på mitt American Express-Kort?
Sedan november 2016 finns inte EuroBonus-nivå eller nummer på din Kortbricka. Din poängintjäning fungerar precis som tidigare och dina intjänade poäng förs över en gång i månaden till ditt EuroBonus-konto. I SAS-appen finns ett digitalt medlemskort som alltid har din aktuella EuroBonus-nivå, i appen hittar du också enkelt ditt EuroBonus-nummer. Vill du hellre ha ett fysiskt EuroBonus medlemskort, kan du beställa ett sådant på sas.se/eurobonus.

Hur ser jag att jag har fått min 50% poängrabatt?
När du uppnått din förmån får du ett bekräftelsebrev med information om giltighetstid samt hur du bokar din EuroBonus-resa till 50% poängrabatt. Detta brev behövs dock inte för att göra din bokning, den är synlig i inloggat läge i bokningsflödet för EuroBonus-resor på sas.se/eurobonus. Du kan enkelt se om du uppnått din förmån på ditt Kontoutdrag eller på Ditt Konto.

Hur mycket har jag spenderat detta kalenderår och hur mycket har jag kvar till min 50% poängrabatt?
Du kan enkelt se din årliga spendering på din faktura eller på Ditt Konto. Har du uppnått förmånen är den synlig i inloggat läge i bokningsflödet för EuroBonus-resor på sas.se/eurobonus

Jag har SAS Elite. Kan jag ändra datumet för mina statusgrundande poäng?
Dina statusgrundande poäng läggs till på ditt EuroBonus-konto i samband med att din ansökan om SAS Elite godkänts. Från år två som Elite-medlem läggs poängen till i samband med att din årsavgift debiteras ditt Elite Konto. Det är dessvärre inte möjligt att ändra datum för när de läggs till ditt EuroBonus-konto.

Om jag byter Kort, får jag ta med min spendering?
Om du byter till en produkt inom samma kategori, t.ex. från Premium betalkort till Premium kreditkort, följer spendering med. Om du byter från Premium betalkort till Classic kreditkort, följer spenderingen inte med.

Konto, kort och koder

Hur lång tid tar det innan jag får hem mitt Kort?
Vanligtvis tar det maximalt två veckor tills det att du har fått hem ditt Kort i brevlådan. Ofta får du ett besked direkt på skärmen om din ansökan är godkänd eller inte. Ibland kan vi behöva kontrollera uppgifterna och då kan det ta ytterligare 5 arbetsdagar innan du får besked.

Hur aktiverar jag mitt Kort?
Du aktiverar ditt Kort i appen Amex SE eller americanexpress.se/aktivera. Förnyelsekort, Ersättningskort och Extrakort aktiveras också i appen.

Vad är ett Extrakort?
Ett Extrakort är ett Kort som du kan ge till dina närmaste. Alla köp som görs på ett Extrakort redovisas på samma faktura som dina egna köp, med en tydlig uppställning på vem som har gjort vilka köp. De poäng som Extrakortsinnehavaren genererar kan Huvudkortsinnehavaren tillgodoräkna sig.
Läs mer om Extrakort och ansök på americanexpress.se/extrakort

Vad är ett Additional Card?
Ett Additional Card är ett extra kort till dig själv som Huvudkortsinnehavare för att separera olika typer av utgifter. Additional Card är alltid kostnadsfritt och ingår i Gold Card, Platinum, SAS Premium och SAS Elite.
Läs mer om Additional Card och ansök på americanexpress.se/extrakort

Kommer jag att kunna betala med ApplePay med mitt American Express-Kort?
Vi för diskussioner med Apple i denna stund och målsättningen är att under våren 2018 kunna ansluta våra Kort till ApplePay. När planerna är fastlagda återkommer vi med mer information.

Hur skapar jag inloggning till Ditt Konto?
Du skapar enkelt inloggning här och i vår mobilapp Amex SE för iPhone och Android.

Hur får jag en PIN-kod?
För Huvudkort: När du ansöker om Kort online väljer du din egen PIN-kod direkt på ansökan. Den PIN-koden kommer av säkerhetsskäl inte skickas hem till dig. För Extrakort:  En slumpmässigt vald PIN-kod skickas till Huvudkortsinnehavarens adress. Av säkerhetsskäl skickas Kortet och PIN-koden i separata försändelser.

Kan jag se min PIN-kod?
Logga in på Ditt Konto - under fliken ’’Ditt Konto -> Hantera din PIN-kod’’ kan du se din PIN-kod.

Vill du ändra din PIN-kod kan du göra det i Bankomat AB's blåa bankomater. Detta gör du genom att slå in din nuvarande PIN-kod och välja alternativet ’’Övriga tjänster’’. Hitta närmaste bankomat på bankomat.se

Hur höjer jag min kreditgräns?
Om du är intresserad av att höja din kreditgräns behöver du ha haft ditt Kort i minst sex månader. Efter detta  kan vi göra en ny prövning. Vi har inte möjlighet att tillfälligt höja din kreditgräns. Läs mer på americanexpress.se/mittkreditkort

Varför ser jag ett så högt reserverat belopp när jag har tankat?
När man betalar på en obemannad bensinstation eller direkt vid pumpen reserveras ett högre belopp än vad det faktiskta beloppet var. Det är 1 200 kr eller 2 000 kr som reserveras och detta försvinner efter några dagar. Under ’’Transaktion’’ kommer du då se det belopp som du sedan blir fakturerad.

Så här ser du dina SAS EuroBonus Extrapoäng på fakturan

Klicka på bilden och se filmen

Så här ser du dina Amexpoäng på fakturan

Klicka på bilden och se filmen

Faktura

Hur skaffar jag e-faktura?
Anslutningen kan skilja sig något mellan de olika internetbankerna men i huvudsak gör du så här:

1. Logga in som vanligt på din internetbank.
2. Hitta funktionen för e-faktura.
3. Sök upp American Express.
4. Markera American Express, välj anslutningen som börjar med samma 4 siffror som ditt eget Kortnummer - och följ instruktionerna.

E-faktura är ett smidigt sätt att betala dina fakturor. En gång i månaden loggar du in på din internetbank och godkänner betalningen. Vissa banker ger dig även möjlighet att välja automatisk dragning av fakturan varje månad - utan att du behöver logga in och godkänna.

Vilka är mina inbetalningsuppgifter?

För Kort som börjar på 3757, använd Bankgiro 730-8596
För Kort som börjar på 3793, använd Bankgiro 5127-5477
För Kort som börjar på 3776, använd Bankgiro 5235-5294
OCR: Betalningsreferens/OCR-nummer är alltid ditt kortnummer direkt följt av 75.

Läs mer om hur du gör en inbetalning från utlandet här

Förmåner

Hur ansöker jag om Priority Pass?
Är du Gold Card- eller Platinum-medlem hittar du ansökan till Priority Pass via nedan länkar. Tänk på att det kan ta upp till 15 arbetsdagar innan du får ditt Priority Pass-kort.

Priority Pass för Gold Card
Priority Pass för Platinum

Vad har jag för reseförsäkring?
För fullständiga försäkringsvillkor samt information om vad som gäller för just ditt Kort besök americanexpress.se/reseforsakring.

Vad kostar det att använda Kortet utomlands?
Väljer du att genomföra köpet i lokal valuta tar vi ut ett valutaväxlingspåslag på 2 % av beloppet. Valutaväxlingspåslag är branschstandard och vi har valt att tydligt redovisa påslaget på din faktura.

Hur mycket pengar kan jag växla till annan valuta?
Att växla pengar motsvarar ett kontantuttag och det finns därför en begränsning på hur mycket pengar du kan växla, se nedan.

Har du ett betalkort som börjar på 3757 behöver du ha varit medlem hos American Express i sex månader för att ha funktionen att ta ut kontanter. Avgiften för kontantuttag på Platinum och Elite Card är 3 % (lägst 25 kr). För våra övriga betalkort är avgiften 4 % (lägst 25 kr).

Har du ett kreditkort som börjar på 3793 och är beviljad möjligheten att ta ut kontanter så är avgiften för kontantuttag med detta 4% av uttagsbeloppet (lägst 25 kr). Har du inte möjlighet att ta ut kontanter idag görs en ny prövning två gånger per år som kan leda till att möjligheten kan ges till dig framöver. Har du ett kreditkort betalar du ränta från den dag att du köper utländsk valuta tills det att du gjort en inbetalning på det fulla beloppet. Räntan för kontantuttag är 23,99 %.

Hur mycket kontanter kan jag ta ut?
Maxbelopp för Kortnummer som börjar på 3757:
- Amexblue: 5 000 kr/14 dagar
- Green Card: 5 000 kr/14 dagar
- Gold Card: 10 000 kr/14 dagar
- Platinum: 25 000 kr/14 dagar
- SAS Classic Card: 5 000 kr/14 dagar
- SAS Premium Card: 10 000 kr/14 dagar
- SAS Elite Card: 25 000 kr/14 dagar

Maxbelopp för Kortnummer som börjar på 3793:
För dig som är beviljad möjligheten att ta ut kontanter så är det maximala beloppet du kan växla till en annan valuta eller ta ut i kontanter är antingen 20 % av din totala kreditgräns eller någon av nedanstående produktgränser, beroende på vilken av gränserna som är lägst.  Har du ett kreditkort betalar du ränta från den dag att du köper utländsk valuta tills det att du gjort en inbetalning på det fulla beloppet. Räntan för kontantuttag är 23,99 %.

undefined